Przywitaliśmy lato na zamku w Dębnie [ZDJĘCIA]

Niewątpliwie kolejną, XIV Muzealną Noc Świętojańską na zamku w Dębnie, która odbyła się w minioną niedzielę, można uznać za niezwykle udaną. Przy pięknej, słonecznej pogodzie, urokliwy dziedziniec zamku wypełnił się po brzegi publicznością, przybyłą na kolejne wydarzenie jubileuszowego roku obchodów 40-lecia placówki.

Krystyna Gurgul – kierownik oddziału otwierając retrospektywną planszową wystawę „40 Lat minęło” skomentowała, iż wystawa ta jest wyborem najciekawszych i najważniejszych wydarzeń które miały miejsce we współczesnej historii tego pięknego, sędziwego i wyjątkowego obiektu. Wyraziła również nadzieję, że wystawa ta pokazuje jak wielkie możliwości ma to miejsce i jak  ważną rolę na przestrzeni tych 40 lat pełniło na mapie kulturalnej Małopolski i całego kraju.

Ten magiczny wieczór z unoszącym się zapachem ziół przepełniała także muzyka. Na początku wystąpiła Młodzieżowa Orkiestra Crushed Sounds Big Band wykonując utwory muzyki filmowej, które publiczność nagrodziła owacjami na stojąco, a także solistki i dziecięcy chór Dębińskiego Centrum Kultury.

Na zamkowym dziedzińcu odbywały się warsztaty wicia wianków, które niezmiennie od wielu lat z wielkim zaangażowaniem i profesjonalizmem prowadzi Katarzyna Pacewicz-Pyrek – florystka i właścicielka kwiaciarni BAZZAR w Brzesku. Powstałe podczas warsztatów wianki oceniała czteroosobowa komisja jury, a nagrody dla trzech najlepszych prac ufundowało Muzeum Zamek w Dębnie oraz Dębińskie Centrum Kultury w Jastwi.

Na zakończenie wieczoru wystąpił Zespół MONK z Tarnowa skupiając wokół sceny liczne grono fanów, z którymi jak zwykle hojnie dzielił się swoimi muzycznymi emocjami.

Przy tej wspaniałej świętojańskiej scenerii powoli dogasał ciepły czerwcowy wieczór, rozświetlany migocącymi światełkami Świętojańskich robaczków, dając nadzieję na kolejne wspaniałe spotkania…

W tę magiczną Noc zamek w Dębnie odwiedziło około 400 osób. Restauracja Mamma Mia oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Złoty Warkocz Tarłówny” zadbali o zaplecze gastronomiczne.

KG