MUZEUM WINCENTEGO WITOSA W WIERZCHOSŁAWICACH – OFERTA EDUKACYJNA

1. Muzeum oczami dziecka – zwiedzanie gospodarstwa Wincentego Witosa połączone z plenerem malarskim w ogrodzie oraz grillem w uroczym ogrodzie (muzeum zapewnia niezbędne przybory malarskie). Najpierw dzieci oglądają sale wystawowe muzeum, poznając historię życia trzykrotnego premiera Polski, następnie w ogrodzie wykorzystując środki plastyczne (farby, węgiel, kredki) przenoszą i utrwalają na papierze zapamiętany „obraz” muzeum. Na zakończenie dzieci będą biesiadowały przy grillu.

2. Opowieść o chlebie – dzieci przenoszą się na wieś do tradycyjnego domu krytego strzechą, gdzie poznają dawne warunki życia na wsi. Podczas zajęć dzieci zapoznają się z tradycją wypieku chleba, różnymi gatunkami mąki, etapami produkcji chleba oraz naczyniami, jakich używano dawniej do przygotowania ciasta na chleb z zachowaniem odpowiedniej kolejności.
Kolejne zadanie będzie polegało na samodzielnym wkładaniu i wykładaniu bochnów chleba z pieca chlebowego. Na zakończenie zajęć każdy uczestnik samodzielnie wykona „stróża udanych wypieków” – anioła ze słomy, a wykonaną kukiełkę zabierze do domu.

3. Przyprawy zioła leki… – w czasie warsztatów dzieci poznają przyprawy i zioła, jakich używała dawniej gospodyni na wsi i jakich darów natury nie mogło zabraknąć w staropolskiej kuchni. Zajęcia zostaną przeprowadzone w kuchni, będącej elementem domu wzniesionego na początku XX wieku, w której niegdyś praktykowano takie zwyczaje. Prowadzący opowie jak gospodynie siały zioła w przydomowych ogródkach i zbierały je na łąkach, by następnie suszyć i wykorzystywać je przez cały rok w kuchni. Dzieci dowiedzą się, do jakich potraw dodawano rodzime zioła, a także będą umiały rozpoznawać je po zapachu. Na przykładzie kilku sprzętów z witosowej kuchni (moździerz, młynek ręczny, maszynka do mielenia przypraw) pokazana zostanie technika rozdrabniania różnych przypraw. Następnie każdy uczestnik samodzielnie rozdrobni zioła i przyprawy w moździerzu oraz będzie mielić je w młynku ręcznym. Zmielone zioła i przyprawy wymiesza z solą kuchenną tworząc „sól ziołową”. W drugiej części zajęć uczestnicy indywidualnie wykonają „wianek pełen ziół” wykorzystując m.in. słomę, suszone zioła, trawy i kwiaty.

Zajęcia adresowane do: dzieci i młodzieży szkół podstawowych i gimnazjalnych – przedział wiekowy: od 6 lat do 14 lat
Czas trwania: 2 godziny
Miejsce: Muzeum Wincentego Witosa w Wierzchosławicach