Etno-wspomnienia: Wigilia i Boże Narodzenie [WIDEO]
Zapraszamy na nowy cykl wideo pt. „Etno-wspomienia” realizowany w Oddziale Muzeum Etnograficzne. W dzisiejszym filmie p. Urszula Gieroń opowiada o tradycjach związanych z obchodami wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.
Film z napisami dla niesłyszących.
Poniżej znajdą Państwo także przepis na tradycyjną potrawę wigilijną z regionu tarnowskiego siuśpaj oraz elektroniczne etno-kartki świąteczne.
Tekst materiału filmowego można pobrać w formacie *.docx (dokument programu Microsoft Word)
Przepis na kaszę ze suszem owocowym (siuśpaj)
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej typu pęcak
- 6 szklanek wody
- 20-30 dag suszonych śliw
- 10 dag suszonych gruszek
- miód lub cukier do smaku
Suszone, namoczone owoce (śliwki, gruszki) gotujemy, potem przecedzamy i kroimy na mniejsze części. Wypłukaną i namoczoną kaszę gotujemy osobno do miękkości, a pod koniec jej gotowania dodajemy ugotowane suszone owoce. Dosładzamy do smaku cukrem, można też miodem (ale dopiero po wystygnięciu).
Elektroniczne etno-kartki świąteczne do pobrania
(bch)