Etno-wspomnienia: Wigilia i Boże Narodzenie [WIDEO]

Zapraszamy na nowy cykl wideo pt. „Etno-wspomienia” realizowany w Oddziale Muzeum Etnograficzne. W dzisiejszym filmie p. Urszula Gieroń opowiada o tradycjach związanych z obchodami wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.

Film z napisami dla niesłyszących.

Poniżej znajdą Państwo także przepis na tradycyjną potrawę wigilijną z regionu tarnowskiego siuśpaj oraz elektroniczne etno-kartki świąteczne.

 

Tekst materiału filmowego można pobrać w formacie *.docx (dokument programu Microsoft Word)

Przepis na kaszę ze suszem owocowym (siuśpaj)

 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej typu pęcak
  • 6 szklanek wody
  • 20-30 dag suszonych śliw
  • 10 dag suszonych gruszek
  • miód lub cukier do smaku

Suszone, namoczone owoce (śliwki, gruszki) gotujemy, potem przecedzamy i kroimy na mniejsze części. Wypłukaną i namoczoną kaszę gotujemy osobno do miękkości, a pod koniec jej gotowania dodajemy ugotowane suszone owoce. Dosładzamy do smaku cukrem, można też miodem (ale dopiero po wystygnięciu).

Elektroniczne etno-kartki świąteczne do pobrania

 

(bch)